< > hem om oss kontakt biljetter  
                         

Teater norra grundades av Karin Bjurström och teaterproducenten Lise-Lotte Eklund och hette då Dagmarteatern. Tanken från början var att vi skulle försöka hitta spelplatser som passade de pjäser vi valde. Som första produktion satte vi upp Fröken Julie i Hallwylska Palatsets kök i Stockholm. En autentisk köksmiljö, där skolklasser satt med i det vitkaklade köket och fick se Kristin tillaga soppa på en gammal vedspis. Därefter har vi satt upp tolv föreställningar; Antigone, Parkleken, Leka med elden, Blues, Två kvinnor av samma sort, XY, I själen alltid ren, Tribadernas Natt (två gånger), Amirana, Äga rum samt Bernardas hus.

                     I själen alltid ren
Foto: Rickard Westman

Länk till recensionTvå kvinnor av samma sort
Karin Bjurström och Martina Haag
Foto: Madeleine Söder

 Blues
Foto: Moussa MBengue

Länk till recension
                         

"En del människor bär på ett stycke ursorg. Ibland slipas den med tiden till en vackert skimrande sten, ibland behåller den vredens kantiga förstenade former. När två så skilda sorgevarelser möts ryms de inte innanför de vanliga svenska ordens gärdsgård. Det vet Karin Bjurström för hon tänker mycket över livet. Det har människor alltid gjort. Det kan leda till vad som helst. Det avgörande är vad de brukar det till. Karin gör förträfflig teater av sina tankar. Det har man all anledning att vara tacksam över."

   Recension av Blues i Dagens Nyheter, Sven Hansell
                     
Den konstnärliga ledaren Karin Bjurström är skådespelare, regissör och dramatiker. Hon har arbetat i många olika konstnärliga sammanhang och på olika teatrar, bland annat på Dramaten och Stockholms Stadsteater. Inom TV och film har hon medverkat i ett 20-tal produktioner såsom Beck, Irene Huss, Rederiet, Vuxna människor och den nu aktuella serien Hidden-Förstfödd. Våren 2018 regisserade hon uppsättningen av Äga rum och i november var hon med i uppsättningen av Bernadas hus.
Katarina Tjernström har arbetat som redaktionsansvarig för TV Stockholm och som programutvecklare och producent för TV 21. Hon driver sedan drygt 20 år en konsultbyrå inom kulturbranchen. Hon arbetar med olika typer av uppdrag, exempelvis har hon varit projektledare på MY-Nordens största ungdomsmässa och sponsoransvarig på Arvikafestivalen.
Rebecka Carlsson är utbildad vid bland annat Balettakademiens musikallinje. Hon är frilansande skådespelare och har arbetat på ett flertal teatrar såsom Dramaten och Stockholms Stadsteater. Våren 2018 var hon med i uppsättningen av Äga rum och i november var hon med i uppsättningen av Bernadas hus.
Aida Gordon har frilansat som skådespelare sedan 1993. Hon har bl.a medverkat i olika dramaproduktioner i SVT/ TV4 och flera novell- och långfilmer samt arbetat på Backa Teater och Teater Bhopa i Göteborg. Hösten 2016 var hon med i uppsättningen av Tribadernas natt och i november var hon med i uppsättningen av Bernardas hus.
Inger Nilsson har arbetat som skådespelare sedan hon var nio år. Hon har mest spelat teater och medverkat i ett stort antal uppsättningar. De senaste tio åren har hon medverkat i den tyska TV-produktionen "Kommissarien och havet". Våren 2018 var hon med i uppsättningen av Äga rum och i november var hon med i uppsättningen av Bernadas hus.
Elin Almén är skådespelare, improvisatör, komiker och programledare i radio. Hon uppträder på stand-up klubbar som t ex Norra Brunn och Raw. Hon har medverkat i en rad teaterupsättningar samt även i film och TV. Elin håller sedan 2013 kurser på Improvisationsstudion. Våren 2018 var hon med i uppsättningen av Äga rum.
Erik Lindgren har utbildat sig till skådespelare på folkhögskolor och genom kvällskurser. Han har medverkat i ett flertal teateruppsättningar och kortfilmer. Hösten 2016 var han med i uppsättningen av Tribadernas natt.
Fredrik Hiller är skådespelare, regissör och manusförfattare. Sedan examen år 1998 från Teaterhögskolan i Malmö har han spelat på bland annat Dramaten, Angeredsteatern, Örebro länsteater och Playhouse teater. Utöver detta har han medverkat i TV och film, såsom i Bron 2 och Hollywoodfilmen Beowulf. Hösten 2016 var han med i uppsättningen av Tribadernas natt.